Motion mod stress

Motion mod stress

januar 20, 2020 Slået fra Af redaktionen

I Danmark er der især to ting, der er trussel mod folkesundheden, og som rammer mange mange tusinde danskere. Den ene ting er stress, og den anden ting er overvægt. Begge ting er noget, der ikke kommer af sig selv, og det er noget, hvor professionel hjælp kan være nødvendigt, for at komme af med det.

Der er dog også en ting, der menes at have en positiv effekt på begge dele. Det er nemlig motion og at være aktiv. Det er naturligvis indiskutabelt, at det er en rigtig god ide at dyrke motion, hvis man er overvægtigt. Når man dyrker motion forbrænder man kalorier, og jo flere kalorier man forbrænder i forhold til hvad man indtager, jo mere taber man sig også. Så ift overvægt og fedme, kommer man ikke uden om at motion er en rigtig god ting.

Når det kommer til stress, menes det også, at motion kan have en rigtig positiv effekt. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det er en super god ide med noget hård motion. Hvis man dyrker rigtig hård motion kan det nemlig faktisk godt stresse kroppen en smule. Er man ikke stresset, er det sundt at få stresset kroppen gennem motion. Er kroppen derimod i forvejen stresset, har det langt fra altid en positivt effekt. Der er derfor også nogle der rent faktisk fraråder for meget motion til stressede personer.

Stressreducerende bevægelse

Der findes et begreb der hedder stressreducerende bevægelse. Hvad dette rent faktisk er, afhænger meget af hvad ens erfaringer og fysiske form er. For hvad der kan være afstressende for en i rigtig god fysisk form, kan være meget hårdt. Stressreducerende bevægelse handler om at dyrke motion i et leje der passer ind i ens niveau. Det kan eksempelvis være noget så simpelt som at cykle en gå en tur. Det kan også være yoga, tai chi eller lignende.

Det er med det samme vigtigt at understrege, at stress ikke er noget man skal tage let på, og som du kan læse ved denne psykolog i Århus så handler stress om “ubalance imellem opstillede krav og de ressourcer, der er til rådighed” – det er med andre ord ikke noget man lige kan løse med lidt motion. Men det kan være et godt virkemiddel, især hvis man går og er en smule stresset i hverdagen, men at stressen endnu ikke har taget over.

I alle tilfælde skal man huse på, at bevægelse altid er en god ting.