Borderline – den usikre identitet

Borderline – den usikre identitet

august 8, 2021 Slået fra Af aktivdag.dk

Har du, eller kender du nogen med borderline personlighedsforstyrrelse? Hvis du gør, så kan det være vigtigt for dig at kende til nedenstående viden, fordi den gør dig bevidst om, at der findes flere veje ud af tilstanden. Borderline er ikke en permanent tilstand, da der kan rettes op på personlighedsforstyrrelsen, og der findes gode behandlingsmuligheder med psykoterapi.

Hvad er borderline?

Den emotionelle personlighedsforstyrrelse borderline medfører stor usikkerhed i identiteten. Den ramte har svært ved at definere sig selv, og usikkerheden kommer til syne i form af svingende og voldsomme følelser. Tankegangen er sort/hvid, og den ramte har svært ved at tolke andre folks følelser og handlinger. Endvidere har mennesker med borderline svært ved at indgå i tætte relationer, fordi de bliver angste for at blive svigtet.

 

Indenfor borderline personlighedsforstyrrelse skelner man mellem to underdiagnoser, hvor af den ene skitseres som borderline og den anden som impulsiv. Borderline er hovedsageligt karakteriseret ved den usikre identitetsopfattelse og angsten for at blive svigtet. Disse følelser kan aflede en tendens til selvdestruktivitet. Hvorimod den impulsive undertype karakteriseres ved at være impulsiv med hyppige skift i humør, og kan derfor have tendens til aggressiv adfærd.

 

Flere veje mod healing og balance

Bevidsthed om sygdommen kan være helende i sig selv. Denne viden kaldes for psykoedukation og er et element i behandlingen af borderline. Derudover vil behandlingen bestå af psykoterapi, hvor du lærer at pleje egoet og den sunde narcissisme. Her lærer du at skelne godt fra skidt, at se nuancerne i livet og at gribe ud efter de gode ting og oplevelser, der nærer dig.

 

Der er findes også mulighed for medicinsk behandling med antidepressive, hvilke kan virke beroligende på de følelsesmæssige udsving og personlighedsforstyrrelsen. Igennem behandlingen lærer du dig selv og dine mønstre at kende, så du kan knække koden til et bedre liv i balance.